top of page

Sabah Electricity Tegaskan Bahaya Penyambungan Haram Elektrik di Penempatan Setinggan


Penyambungan haram bekalan tenaga di penempatan setinggan.
Penyambungan haram bekalan tenaga di penempatan setinggan.

  1. Penyambungan Haram Membahayakan

    • Sabah Electricity menggesa penduduk di kawasan setinggan untuk menghentikan perbuatan penyambungan elektrik secara haram yang membahayakan keselamatan.

    • Penyambungan haram boleh menyebabkan risiko kebakaran akibat litar pintas dan renjatan elektrik.


  2. Operasi Membanteras Penyambungan Haram

    • Sabah Electricity telah menjalankan ratusan operasi untuk membanteras aktiviti penyambungan elektrik secara haram di kawasan penempatan setinggan.

    • Ketua Pegawai Operasi, Ir. Mohd Yusmanizam Mohd Yusof menegaskan pentingnya tindakan ini untuk mengawal dan mengekang bahaya penyambungan elektrik tidak sah.


  3. Keputusan Tindakan Kejadian Renjatan Elektrik

    • Pada malam Khamis, seorang lelaki dewasa mengalami renjatan elektrik di Jalan Lorong Kuala Neutron akibat penyambungan haram.

    • Pasukan teknikal Sabah Electricity diminta memutuskan bekalan elektrik untuk memberi laluan kepada pasukan bomba melakukan kerja-kerja penyelamatan dan memulihkan keadaan.


  4. Tindakan Seterusnya dan Seruan kepada Orang Ramai

    • Sabah Electricity telah membersihkan sambungan haram tersebut dan bekalan elektrik dihidupkan semula pada jam 12:58 am.

    • Orang ramai diminta melaporkan penyambungan haram kepada Sabah Electricity melalui Careline atau aplikasi WhatsApp untuk tindakan segera.


Sumber: Sabah Media

Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2025 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page