top of page

Projek Jalan Kampung Medong-Lebrasau-Kampung Klid bernilai RM74 juta di Dalat, Sarawak lewat 70 hari, mesyuarat penyelarasan ditetapkan akhir April, kemajuan semasa hanyalah 48.56%


Uggah (dua kanan) diberi taklimat oleh pengarah JKR Sarawak Cassidy Morris (kiri) sambil Hanifah (kanan) melihat semasa lawatan tapak ke projek Jalan Klid Kampung Medong–Lebrasau–Kampung di Dalat yang tertangguh.
Uggah (dua kanan) diberi taklimat oleh pengarah JKR Sarawak Cassidy Morris (kiri) sambil Hanifah (kanan) melihat semasa lawatan tapak ke projek Jalan Klid Kampung Medong–Lebrasau–Kampung di Dalat yang tertangguh.

  1. Kelewatan Ketara:

    1. Projek jalan bernilai RM74 juta di Dalat kini lewat 70 hari daripada jadual asal.

    2. Kemajuan semasa hanyalah 48.56%, berbanding sasaran sepatutnya 55.62%.


  2. Skop Projek:

    • Pembinaan jalan sepanjang 11.67 km termasuk tiga jambatan merentasi:

      • Sungai Lebrasau

      • Sungai Peluan

      • Sungai Klid

    • Tarikh siap ditetapkan pada akhir Januari 2026.


  3. Tindakan Kerajaan:

    • Mesyuarat khas akan diadakan hujung April antara JKR, kontraktor, perunding dan pemegang lesen projek untuk menyelesaikan isu-isu tertunggak.


  4. Pentingnya Pemantauan Tapak:

    • Pemantauan fizikal projek membantu kenal pasti kelemahan atau isu logistik lebih awal.

    • Penekanan diberikan terhadap akauntabiliti JKR dan agensi pelaksana lain agar projek disiapkan mengikut jadual.


Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2025 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page