EPG Data Center Module Sdn Bhd sedang membina sebuah pusat data baru seluas 10.29 hektar di Senai Airport City, Johor, kos pelaburan projek ini adalah RM360 juta
- Ridhwanisme
- 1 hour ago
- 1 min read

Pusat Data EPG
EPG Data Center Module Sdn Bhd sedang membina sebuah pusat data baru seluas 10.29 hektar di Senai Airport City, Johor.
Kos pelaburan projek ini adalah RM360 juta.
Pencapaian Penting
Projek ini menandakan satu pencapaian utama dalam ekosistem infrastruktur digital di rantau ini.
Memperkukuh kedudukan EPG sebagai penyedia rumusan pusat data terkemuka di Malaysia.
Wawasan Industri 4.0 Malaysia
Pelaburan EPG selaras dengan wawasan Industri 4.0 Malaysia dan dijangka meningkatkan keupayaan pembuatan di Johor.
Projek ini turut berperanan mengukuhkan Johor sebagai hab infrastruktur digital dan inovasi di ASEAN.
Perkembangan Senai Airport City
Senai Airport City, yang berkeluasan 1,100 hektar, berkembang pesat menjadi pusat untuk kecerdasan buatan (AI) dan pelbagai syarikat terkemuka.
Kejayaan ini menunjukkan bahawa kawasan tersebut semakin menjadi pilihan utama untuk pelaburan bernilai tinggi.
Sokongan Kerajaan dan Ekosistem Digital
Majlis pecah tanah dihadiri oleh Timbalan Menteri Komunikasi, Teo Nie Ching, Penasihat Ekonomi Johor, Datuk Seri Hasni Mohammad, dan Ketua Pegawai Eksekutif Senai Airport City, Gan Seng Keong.
Kehadiran EPG menambah nilai kepada Senai Airport City sebagai destinasi utama pelaburan dan inovasi digital.
Comments