top of page

Bekalan air dari Loji Rawatan Air (LRA) Bukit Temoh, Tapah kembali pulih, kerja tambakan tanah dan pemasangan paip baharu masih berjalan di lokasi tanah runtuh di Taman Bunga Raya


Gambar hiasan (Sumber gambar: LAP)
Gambar hiasan (Sumber gambar: LAP)

  1. Pemulihan Bekalan Air

    • Bekalan air di kawasan terjejas akibat gangguan dari Loji Rawatan Air (LRA) Bukit Temoh, Tapah sejak dua minggu lalu telah pulih.

    • Pengguna yang masih mengalami gangguan boleh menghubungi Pusat Aduan LAP di talian 15353 untuk semakan lanjut.


  2. Kerja Pemulihan Infrastruktur

    • Kerja tambakan tanah dan pemasangan paip baharu masih berjalan di lokasi tanah runtuh di Taman Bunga Raya, Tapah.

    • Tujuan kerja ini adalah untuk memastikan kedudukan paip berada pada kedalaman yang sepatutnya bagi mengelakkan kejadian berulang.


  3. Punca Gangguan Bekalan Air

    • Kebocoran paip bawah tanah yang membekalkan air mentah ke LRA Bukit Temoh.

    • Gangguan bekalan ini menjejaskan 50,000 akaun pengguna di daerah Batang Padang dan Hilir Perak sejak 6 Februari.


  4. Usaha Pemulihan & Penghargaan

    • Bekalan air mula dipulihkan secara berperingkat sejak 13 Februari.

    • LAP menghargai kesabaran pengguna dan mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam pemulihan bekalan air.


Sumber: MG Perak

Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2025 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page